China heeft twee nieuwe langlopende visumregelingen ingevoerd om buitenlanders aan te moedigen om in het land te gaan wonen. Dit om de economische ontwikkeling van het land te bevorderen.
Het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid kondigde afgelopen week aan visa voor de lange termijn te gaan bieden aanbieden voor buitenlanders met een etnische, Chinese achtergrond. Hierdoor kunnen ze maximaal vijf jaar in het land blijven wonen.
De visa zijn dus voor etnische Chinezen die graag hun familie willen bezoeken of zaken willen doen in het land, aldus het ministerie.
Wordt je aanvraag aanvaard, dan krijg je later de mogelijkheid om een verblijfsvergunning voor vijf jaar aan te vragen als je voor werk of studie langer wilt blijven. Dat meldt de South China Morning Post.
Je kunt je vanaf 1 februari aanmelden. Volgens SCMP moet een persoon bewijzen dat hij Chinees is via een ouder of grootouder.
De nieuwe visumregeling zal naar verwachting meer overzeese Chinezen aanmoedigen om "deel te nemen aan de economische ontwikkeling van China", aldus woordvoerders.
Eerder deze maand kondigde China al aan snelle werkvisums te testen voor, zoals ze het zelf noemen, 'high-end buitenlands talent'.
Volgens de visumvereisten van de Chinese overheid kunnen buitenlanders die uitblinken op het gebied van wetenschap, technologie, business of sport een verlengd werkvisum voor maximaal tien jaar aanvragen.
China is van plan om het visum af te stemmen op aanvragers die ten minste zes keer het gemiddelde jaarloon van China verdienen. Dat komt volgens South China Morning Post neer op 92.477 yuan (11.750 euro) in Beijing in 2016. Keer zes maakt dat een bedrag van ongeveer 70.500 euro.
China wil via buitenlandse talenten de economische ontwikkeling uitbreiden
China heeft altijd een streng immigratiebeleid gehandhaafd, maar ziet nu nieuwe kansen. Door de visumprogramma's uit te breiden wil het land zichzelf aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders.
Afgelopen jaar zei de Chinese premier Li Keqiang dat China, als grootste ontwikkelingsland ter wereld, klaar is om zijn economie te herstructureren en op te waarderen. Daarvoor kunnen ze goed talent uit het buitenland gebruiken.
"We moeten niet alleen gebruik maken van Chinese bronnen voor talent en marktruimte, maar ook een meer open beleid voeren om buitenlandse experts aan te nemen", zei hij.
Li ziet de hervorming van het strikte immigratiebeleid als een noodzakelijke manier om een beter klimaat te creëren voor ondernemerschap en innovatie in het land. In 2017 was de economische groei van China een stuk groter dan verwacht.
In navolging van Li's uitspraken kwam de overheid met een lijst van 22 nieuwe beleidsmaatregelen om buitenlandse investeringen aan te trekken in het nieuwe jaar. Naast de visumhervormingen gaat er ook meer prioriteit gegeven worden aan projecten met buitenlandse investeringen.